Bemutatkozás

Ebtenyésztők Gyöngyösi Egyesülete

A MEOE Önálló Jogú Gyöngyösi Szervezetét 1971-ben alapította Banga Péter és Ferencz Csaba. A jeles eseményt Puly Aladár, a magyar kynológia legendás alakja levélben üdvözölte. Elnöknek dr. Szalai Józsefné „Lotty nénit” kérték fel, aki 1981-ig az országos vezetőségnek is tagja volt. Őt később többen követték: dr. Éltető Sándor, Törő Attila, Karsai Henrik és Czene Tibor. Mind közül kiemelkedik Ferencz Csaba, aki feleségével, Évával nemzetközi hírűvé tették a gyöngyösi kutyás szervezetet. 1976-ban rendezték az első dobermann kiállítást és találkozót, amit később több sikeres CAC és vágottfülű fajta kiállítás követett. A kutyakiállítások színvonalát a világ minden tájáról (Ausztria, Ausztrália, Amerikai Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Norvégia, Hollandia, Nagy-Britannia) ide hívott bírók emelték igen magasra. Ferencz Csaba az Arany-Sárkány Dobermann Kennel tulajdonosa 1983-ban megjelentette a Barátunk a dobermann c. könyvét, amelyet több kiadás követett. Majd a Dobermannvilág képekben c. könyvet, amelyek tovább növelték a gyöngyösi kutyás szervezet hírnevét.

Mindezek mellett zajlott (zajlik) a mindennapi kutyás élet: tagbeléptetés, alombejentés, tetoválás, tulajdonátírás és nem utolsó sorban a kiképzés, amely először a rendőrség kutyavezetői, majd Szilágyi Katalin (gödöllői kutyaiskola) segítségével zajlott. 1990-től Czene Tibor segíti a város kutyásainak, ill. kutyáinak munkáját. Évről évre sikeres kutyabemutatókkal teszünk színesebbé egy-egy városi, iskolai rendezvényt, ahol bemutatjuk kutyáink sokoldalú használhatóságát. Büszkeségünk, Kiss Szabolcs (Bonzi) örző-védő munkakutya országos bajnokságon II. helyezést ért el. Kutyatenyésztőink közül jó páran büszkélkedhetnek kiemelkedő eredményekkel, amit a sok CAC, Champion, Klubgyőztes cím bizonyít, de van Európa- és Világgyőztes kutyánk is. Aki nem tudná, a világ legszebb kutyájának választott magyar vizsla is városunk lakója. Tenyésztője és tulajdonosa Varga Nikolett. Elődeinket követve a MEOE Önálló Jogú Gyöngyösi Szervezete is segíti a kutyatartók, tenyésztők munkáját, hogy azt minél magasabb színvonalon végezhessék.

2014.-től a központi MEOE szervezet átalakulása miatt a helyi kutyás szervezetek is átalakulni kényszerültek, így egyesületünk Ebtenyésztők Gyöngyösi Egyesülete (EGYE) néven folytatja tovább működését.

A 2011-es évben, tevékenységünkről készült jelentések:
Közhasznúsági jelentés 2011
Egyszerűsített beszámoló 2011

A 2012-es évben, tevékenységünkről készült jelentések:
Egyszerűsített beszámoló 2012