Hasznos információk

Ebtenyésztők Gyöngyösi Egyesülete

Miért érdemes kutyaiskolába hordani kedvenc ebünket?

  • Sokszor hallani a hírekben, hogy a kutya gazdájára, gyerekre, járókelőre támad. Számtalanszor láthatunk más kutyáktól megőrülő, gazdájukat rángató ebeket. Ezek a kutyák általában nincsenek lemozgatva, sétáltatva, nevelve és nem játszanak velük.
  • a kutyák megfelelően szocializálódnak emberi és kutyás környezetben, így sokkal kiegyensúlyozottabbak és kezelhetőbbek lesznek a mindennapokban, mint azon társaik, akik egy kertbe bezárva, láncon vagy a négy fal között élik le életüket
  • a kutyák egymástól is képesek tanulni, így számos feladat elsajátítása könnyebb és egyszerűbb a számukra a többi kutya között
  • a gazdik megtanulhatják a kutya kiképzésének, motiválásának módját, sok hasznos és lényeges tudást szerezhetnek, mely segíti a kutya megértését és még harmonikusabbá teheti a családba, mint falkába való beilleszkedését a kutyának.
  • a megfelelő idomítás a kutya életét védi, így a felelős kutya tulajdonosok már kölyök kortól idomítják kutyáikat, hisz senki sem szeretné, hogy kutyáját elüsse egy autó, elszökjön vagy valakit megharapjon.

Milyen kortól vihetem a kutyámat kutyaiskolába?

  • Általában 3-4 hónapos kortól ki lehet hozni a kutyákat, hogy megfelelően szocializálódjanak kutyához és emberhez egyaránt. Szokják a légkört, a helyet, a szagokat, a többi kutyát. Lényeges, hogy kutyát csak az után szabad kihozni, hogy már minden oltását megkapta és elvégezték a féreghajtást!

Hol tudok jelentkezni?

  • Előzetes jelentkezésre nincs szükség. A képzési időpontokban nyugodtan lehet csatlakozni hozzánk.

Mit vigyek magammal a kutyaiskolába a kutyának?

  • Nyakörv: bármilyen, méretre állítható nyakörv megfelel. A kutya nyaka erős, nem okoz neki sem fájdalmat sem gondot egy nyakörv viselése. A kutya irányítása sokkal finomabbá válik és közvetlenebb. Hámban nem lehet a kutyát irányítani, a kutya sokkal erősebben képes húzni, így kiképzéshez nem megfelelő.
  • Bőr vagy nylon póráz: „Flexi” pórázzal nem lehet a kutyát láb mellett tartani megfelelően, a lánc póráz pedig baleset veszélyes mind a kutyára mind a gazda kezére nézve. Ezért kérjük, hogy egy ne túl hosszú, kellemes fogású pórázzal hozzák a kutyát kiképzésre.
  • Jutalom falatok: a kutya több féle módon motiválható a kiképzés során. Ez lehet játék vagy élelem. A kutya méretének megfelelő jutalom falatokat nyugodtan hozzanak magukkal az iskolába. Ez lehet száraz táp vagy karikára vágott virsli és kolbász is.
  • Ivóvíz

Mit vigyek magamnak a kutyaiskolába?

  • Innivalót, kinyitható kerti széket, szúnyog riasztót, kíváncsi családtagokat, gyerekeket.

Hogyan zajlik a kutyakiképzés a kutyaiskolában?

  • A kutyaiskolában több féle mentalitású és fajtájú kutya kiképzése folyik egy időben. A palota pincsitől a munkakutyákig számos fajta megtalálható a foglalkozásokon. Iskolánkban a kutyakiképzés a kutya motiválásával folyik, megtanítjuk a gazdikat, hogyan érhetik el a kutyáknál a feladatok (ül, áll, fekszik, helyben marad, stb) helyes és pontos végrehajtását.

Verik a kutyákat a kutyaiskolában?

  • Nem. A verés nem motiválja az állatot, hanem megfélemlíti. Így a kutya csak addig engedelmes, míg erősebbnek mutatkozik nála a gazdája. Ha a gazda egy pillanatra is meging, az így nevelt kutya lépni fog és megpróbálja átvenni a hatalmat. A motiválás, jutalmazás az alapvető módszer és nem a verés. Egy kiegyensúlyozott, lemozgatott, a családban betöltött helyével tisztában lévő kutyánál nincs szükség verésre.